Κωστής Τσαρπαλής > piece of my heart > Το Γάλα; Ναι, το γάλα!

Το Γάλα; Ναι, το γάλα!

avoiding milk is most probably good for you
Do not cry over spilled milk. Avoiding milk is most probably good for you.

Το γάλα; Ναι, το γάλα!

Αυτήν την εβδομάδα (συγκεκριμένα 28/10/2014) δημοσιεύθηκε στο BMJ (British Medical Journal) μία μελέτη από την Σουηδία που σε αρκετούς δεν προκάλεσε έκπληξη.

Ενδεικτικά, αναφέρω από τα αποτελέσματα ότι φάνηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τρία ή περισσότερα ποτήρια γάλακτος την ημέρα είχαν σε σχέση με τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα ποτήρι γάλακτος την ημέρα

  • 93% αυξημένη ολική θνητότητα
  • 90% αυξημένη καρδιαγγειακή θνητότητα
  • 60% αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα ισχίου
  • 44% αυξημένη θνητότητα από καρκίνο

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο (free) και εδώ το σχετικό editorial.

Σχόλιο:

Αυτή η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προηγούμενων ερευνών οι οποίες έχουν δείξει ότι τα αποτελέσματα κατανάλωσης γάλακτος στην υγεία είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενα. Μάλιστα προσεγμένα διατροφικά πρότυπα που αποκλείουν το γάλα έχουν συσχετιστεί με βελτίωση της υγείας/ποιότητας ζωής σε σχέση με συμβατικά διατροφικά πρότυπα. Μέχρι να λυθεί ερευνητικά αυτό το θέμα λοιπόν (κάτι πολύ δύσκολο), καλό είναι να αποφεύγουμε να πιστεύουμε άκριτα προτάσεις-μύθους όπως:

  • το γάλα είναι απαραίτητο στην διατροφή μας
  • το γάλα μας προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • χωρίς το γάλα δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ασβέστιο

Τόσες δεκαετίες με τον μύθο του γάλακτος δεν μας φτάνουν; Καιρός είναι να βρούμε άλλους μύθους να μας ακολουθούν πλέον. Επιτέλους, λίγη ποικιλία!

Σημείωση: Φυσικά τα παραπάνω δεν ισχύουν για το μητρικό (ανθρώπινο) γάλα στην βρεφική/παιδική ηλικία το οποίο προάγει την υγεία του παιδιού και της μητέρας (σωματική και ψυχική αν τυχόν διαχωρίζονται), την σχέση και το δέσιμό τους, κοστίζει πολύ λιγότερο, δεν περιέχει χημικά (θυμάστε την μελαμίνη), επιτρέπει στους νέους γονείς να κοιμούνται χωρίς διαλείμματα για “παρασκευή” γάλακτος μέσα στην νύχτα, και φυσικά το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα βάναυσης συμπεριφοράς προς μία άλλη μητέρα και το παιδί της (όπως είναι το ζωικό γάλα που καταναλώνεται από τους ανθρώπους).

© Κωστής Τσαρπαλής 2014

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend