Ευρετήριο νόσων

Εισαγωγικά σχόλια

medical headings
medical headings

Σε αυτήν την ενότητα περιγράφονται συνοπτικά και με απλά λόγια οι συχνότερες και πιο ενδιαφέρουσες καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι πληροφορίες που παρατίθενται είναι ενδεικτικές και ενημερωτικές και δεν έχουν στόχο να υποκαταστήσουν την επιστημονική γνώμη που πρέπει να λάβει ο κάθε ασθενής/ενδιαφερόμενος επίσημα και εξατομικευμένα από τον δικό του ιατρό.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν προς χάριν απλοποίησης να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: στην αθηροσκλήρυνση και σε όλες τις άλλες. Κι αυτό γιατί η αθηροσκλήρυνση με όλες τις πιθανές εκφάνσεις της (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριοπάθεια, κ.α.) είναι μακράν η πιο συχνή αιτία θνησιμότητος και νοσηρότητος στον δυτικό κόσμο. Γι’ αυτό άλλωστε έχει επικρατήσει η στεφανιαία νόσος να είναι σχεδόν συνώνυμο του λαϊκού και γενικού όρου “καρδιοπάθεια”. Όλες οι άλλες καρδιακές παθήσεις έχουν αθροιστικά μικρότερο  επιπολασμό, αν και σε σχετικούς όρους κάποιες είναι ιδιαίτερα συχνές (π.χ. κάποιες αρρυθμίες, βαλβιδοπάθειες κ.λπ.).

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα που συχνά προκαλεί σύγχυση είναι ο διαχωρισμός μεταξύ παράγοντα κινδύνου και νόσου. Η διάκριση κάποτε ήταν σαφής. Τώρα όμως που οι διαγνωστικές ικανότητες της σύγχρονης Καρδιολογίας έχουν κάνει συχνή την προσυμπτωματική διάγνωση, η διάκριση μεταξύ των εννοιών αυξημένος κίνδυνος για μία νόσο και έκδηλη νόσος έχει γίνει θολή και σε κάποιον βαθμό αυθαίρετη. Για μία πιο λεπτομερή ανάλυση της έννοιας του Παράγοντα Κινδύνου στην Καρδιολογία και στην Ιατρική γενικότερα δειτε εδώ ένα σχετικό άρθρο του Κωστή Τσαρπαλή.

Αφήστε μια απάντηση