Διατροφή

Οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Όμως, μόνο μέρος του αυξημένου κινδύνου που προσδίδει μία αθηρογόνος διατροφή μπορεί να εξηγηθεί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αύξηση της LDL-C από μία δίαιτα πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερόλη, αύξηση της αρτηριακής πιέσεως από υψηλή κατανάλωση νατρίου). Επίσης πληθυσμοί που καταναλώνουν πολλά φρούτα, λαχανικά, και ακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύονται από καρδιαγγειακές νόσους περισσότερο από όσο μπορεί να εξηγηθεί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Πάντως τα συγκεκριμένα προστατευτικά διατροφικά συστατικά δεν είναι ακόμη γνωστά και ο κατάλογος περιέχει πολλές υποψηφιότητες.

Υπάρχει πλέον μία σειρά επιστημονικών μελετών που έχει δείξει ότι η υιοθέτηση μίας πραγματικά υγιεινής διατροφής μπορεί να είναι η σημαντικότερη επιλογή σε ατομικό αλλά και πληθυσμιακό επίπεδο ώστε να μειωθεί δραματικά η επίπτωση της στεφανιαίας νόσου. Μάλιστα η “επιθετική” διατροφική παρέμβαση έχει φανεί (τόσο απεικονιστικά όσο και σε λειτουργικές δοκιμασίες) ότι μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε μείωση της προόδου των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών νόσων αλλά ακόμη και στην υποστροφή αυτών, κάτι μέχρι πρόσφατα ασύμβατο με την πλέον διαδεδομένη θεώρηση της φυσικής ιστορίας της νόσου αυτής!

Πράγματι, το ιατρείο μας είναι ίσως το πρώτο που χρησιμοποιεί την διατροφή ως κεντρικό άξονα τόσο στην πρόληψη όσο και στην υποστροφή της στεφανιαίας νόσου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την διατροφή αυτή, την σχετική επιστημονική έρευνα, καθώς και την βοήθεια που εμείς μπορούμε να προσφέρουμε, διαβάστε περισσότερα στην σχετική ενότητα της ιστοσελίδας μας ή εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση