Υπερηχογράφημα Καρδιάς (Triplex Καρδιάς)

Triplex καρδιάς

Για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6972074622 ή πατήστε εδώ.


Triplex καρδιάς (υπερηχογράφημα καρδιάς)

triplex καρδιάς
triplex καρδιάς (μηχάνημα ιατρείου)

Το υπερηχογράφημα καρδιάς, γνωστό στο ευρύ κοινό και ως triplex καρδιάς (ή εναλλακτικά ως τρίπλεξ καρδιάς ή υπέρηχος καρδιάς), είναι μία απεικονιστική εξέταση της καρδιάς. Συνοπτικά, με την χρήση υπερηχητικών μηχανικών κυμάτων μπορούμε να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο την καρδιά και τα μακροσκοπικά χαρακτηριστικά αυτής όπως τις διαστάσεις των δομών της (ανατομία) και την λειτουργική απόδοση αυτών (φυσιολογία). Οι εικόνες αυτές μπορούν να μας βοηθήσουν στην διερεύνηση των συμπτωμάτων ενός ασθενούς, στην παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία ή ακόμη και στον καταλληλότερο καθορισμό αυτής.

Η μελέτη αυτή αποθηκεύεται και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το ίδιο άτομο στην διάρκεια του χρόνου. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να είναι πλήρης και άρτιας ποιότητας αν πρόκειται να ανιχνεύσει κάποια επιδείνωση/αλλαγή με ακρίβεια, αξιοπιστία, και το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι κατ’ εξοχήν ιδιαίτερα σημαντικό στην διερεύνηση των βαλβιδοπαθειών, αλλά σαν γενικός κανόνας ισχύει σε όλες τις καρδιακές καταστάσεις που μπορεί κανείς να μελετήσει.

Ασφάλεια

Η χρήση ιατρικών υπερήχων είναι πολύ καλά μελετημένη εδώ και δεκαετίες και δεν έχει προκύψει καμμία ένδειξη πιθανών παρενεργειών/επιπλοκών για τον εξεταζόμενο. Το τρίπεξ καρδιάς δεν έχει κάποια συγκεκριμένη απόλυτη αντένδειξη, είναι γενικά καλά αποδεκτό από τους ασθενείς, είναι μικρού κόστους, και χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Διάρκεια εξέτασης

Η διάρκεια του triplex καρδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις τεχνικές δυσκολίες καθώς και με τον βαθμό δυσκολίας του κλινικού προβλήματος, αλλά ακόμη και μία τυπική φυσιολογική εξέταση (πρέπει να) διαρκεί περίπου μισή ώρα προκειμένου να είναι πλήρης.

Ποιότητα εξέτασης

triplex καρδιάς | πτυχία εξειδίκευσης (MSc και DIC με distinction)
triplex καρδιάς | πτυχία εξειδίκευσης (MSc και DIC με distinction)

Το ιατρείο είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο μηχάνημα υπερήχων καρδιάς. Επιπλέον ο Κωστής Τσαρπαλής έχει μεταπτυχιακές σπουδές στους ιατρικούς υπερήχους με εξειδίκευση στην ηχοκαρδιογραφία στο Hammersmith Hospital, Imperial College London, όπου ολόκληρωσε την εξειδίκευση του με distinction και πρώτος στην σχετική (άτυπη) κατάταξη (βλ. βιογραφικό). Αυτά τα αναφέρουμε γιατί το υπερηχογράφημα καρδιάς είναι ένα τυπικό παράδειγμα ιατρικής εξέτασης της οποίας η ποιότητα εξαρτάται από τον χειριστή, είναι δηλ. operator dependent για να χρησιμοποιήσουμε τον διεθνή όρο. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει τον κόπο το τρίπλεξ καρδιάς να διενεργείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρό, με κατάλληλο εξοπλισμό, και με την αφιέρωση της προσοχής και του χρόνου που απαιτείται.

Triplex καρδιάς | Περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες λεπτομέρειες για να κλείσετε ραντεβού στο ιατρείο για τρίπλεξ καρδιάς, μπορείτε να βρείτε εδώ.

© Kostis Tsarpalis

Αφήστε μια απάντηση