Plant-based Cardiology

healthy eating
healthy eating

“Thoughts lead on to purposes; purposes go forth in action; actions form habits; habits decide character; and character fixes our destiny.” 

Tryon Edwards

Το πρόγραμμα πρόληψης που εφαρμόζουμε στο Ιατρείο απευθύνεται τόσο σε άτομα που δεν νοσούν (πρωτογενής πρόληψη) είτε έχουν είτε όχι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο (π.χ. δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία, διαβήτης κ.ά.) όσο και σε άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο (όπως τυπικά στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, διαλείπουσα χωλότητα/περιφερική αρτηριοπάθεια, ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο). Η βασική ιδέα είναι η μεγιστοποίηση του οφέλους από την συντηρητική αγωγή μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής με πρωταρχική την ιατρικώς κατευθυνόμενη διατροφική παρέμβαση. Τα αποτελέσματα σε ανθρώπους διατεθειμένους να κάνουν σημαντικές αλλαγές είναι εντυπωσιακά και δυστυχώς όχι τόσο ευρέως γνωστά.

Η διατροφή που ενθαρρύνεται είναι αυτή που συνδυάζει τα πιο ισχυρά στοιχεία από τις κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα για το κλινικό όφελος των ασθενών, και κατά βάση είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες των Dean Ornish και Caldwell Esselstyn. Εν συντομία, πρόκειται για μία αντιαθηρογόνο (σταματά την πρόοδο και ακόμη και υποστρέφει τις αθηροσκληρωτικές πλάκες) διατροφή η οποία στηρίζεται στην κατανάλωση πλήρων μη επεξεργασμένων τροφών φυτικής προέλευσης χωρίς την προσθήκη επιπλέον λιπών. Μπορεί σε κάποιον αυτή να φαίνεται παράξενη ή δύσκολη σε μία συγκεκριμένη στιγμή αλλά σίγουρα μπορεί να φανεί πιο προσιτή αν κάποιος την δει ως μία πορεία/διαδικασία βελτιώσεων ξεκινώντας από αυτές που του φαίνονται πιο εύκολες να υιοθετήσει. Άλλωστε στα περισσότερα άτομα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε οι αλλαγές αυτές να συνοδεύονται από αντίστοιχη εκπαίδευση επί της διατροφής ώστε να αυξάνεται η πιθανότητα να υπάρχει μακροχρόνια συμμόρφωση με την διατροφή αυτή. Σε μια μειονότητα όμως ασθενών, αυτών με πιο έκδηλη νόσο (δευτερογενής πρόληψη) είναι καλό οι αλλαγές να γίνουν πολύ πιο γρήγορα λόγω της τυχαίας φύσης (δηλ. δεν προβλέπονται) της εκδήλωσης καρδιαγγειακών κλινικών επεισοδίων. Αυτό σημαίνει πως η διατροφική παρέμβαση εδώ θα πρέπει να είναι πιο επιθετική, δηλ. με πιο γρήγορη και συνεπή συμμόρφωση με τις προτεινόμενες αλλαγές προκειμένου να προλάβει (κατά το μέγιστο δυνατό) κανείς ένα δυσάρεστο κλινικό επεισόδιο.

Στο ιατρείο προσφέρουμε μία ολοκληρωμένη υπηρεσία πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιοπαθειών μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Το πρόγραμμά μας είναι καινοτόμο για τα Ελληνικά και Ευρωπαικά δεδομένα και αναπτύσσεται ταχέως με όλο και περισσότερα εργαλεία για την βοήθεια και ενδυνάμωση του ασθενούς στην προσπάθειά του να αναλάβει τον έλεγχο της υγείας του και να κερδίσει την μάχη με την συχνότερη θανατηφόρο νόσο της εποχής μας, την αθηροσκλήρυνση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε (με βάση το ενδιαφέρον η λίστα εμπλουτίζεται πολύ γρήγορα):

  • αρχική ενημέρωση και λεπτομερής ενπαίδευση για την διατροφή, την αθηροσκλήρυνση, και την σχέση τους. Δίδονται και αναλύονται επιστημονικά δεδομένα δημοσιεύμένα σε διεθνή ιατρικά περιοδικά.
  • εξατομικευμένη ανάλυση καρδιαγγειακού κινδύνου με βάση παραδοσιακούς και νεότερους παράγοντες κινδύνου καθώς και συγκεκριμένα μοντέλα πρόγνωσης. Εδώ χρησιμοποιούνται αποτελέσματα τόσο από την κλινική εξέταση όσο και από εξετάσεις αίματος, υπέρηχογράφημα καρδιάς, κ.ά. ανάλογα με την περίπτωση.
  • εξατομικευμένη ανάλυση των βέλτιστων επιλογών για πρόληψη από ή ακόμη και υποστροφή ήδη εγκατεστημένης στεφανιαίας νόσου (π.χ. ιστορικό εμφράγματος). Αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται στον αέρα, προφορικά. Αντιθέτως ετοιμάζουμε και δίνουμε στον ασθενή εγχειρίδιο που επεξηγεί λεπτομερώς την ανάλυση κινδύνου, τις προτεινόμενες επιλογές, και το αναμενόμενο όφελος από αυτές. Το όφελος αυτό ποσοτικοποιείται όπου είναι εφικτό με αποτέλεσμα να δεσμευόμαστε κατά κάποιον τρόπο για τα λεγόμενά μας. Για παράδειγμα αναλύουμε την αναμενόμενη πτώση της αρτηριακής πιέσεως, της χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων, του σωματικού βάρους κ.λπ.
  • δημιουργία και παροχή μενού διατροφής ολοκληρωμένο με διατροφική ανάλυση, συνταγές, λίστα αγοράς για κάθε ημέρα/ εβδομάδα.
  • καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία ειδικά στην αρχή του προγράμματος  όπου προκύπτουν οι περισσότερες απορίες και γενικά για υποστήριξη κατά την διάρκεια του προγράμματος.
  • εβδομαδιαία παρακολούθηση στο ιατρείο με φυσική εξέταση, συνέντευξη και συζήτηση.

Διαβάστε και ενημερωθείτε αναλυτικότερα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόληψης στις σελίδες για την περιγραφή του προγράμματος, την επιστημονική τεκμηρίωσή του, και τις απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις. Εναλλακτικά αν θέλετε να ενημερωθείτε πιο λεπτομερώς από κοντά για τα πιθανά οφέλη της πρόληψης σε εσάς ή σε κάποιον δικό σας επικοινωνήστε μαζί μας.