Επιστημονική Τεκμηρίωση

Παρακάτω παρατίθενται σημαντικές επιστημονικές μελέτες στις οποίες στηρίζεται η γνώση μας για το όφελος του προτεινόμενου προγράμματος. Τόσοι οι παθήσεις όσο και οι μελέτες θα ανανεώνονται συχνά για να προσφέρουν έγκυρη και επικαιροποιημένη ενημέρωση.

  • Στεφανιαία νόσος

Εδώ έχουμε τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μελέτες σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά έδειξαν ότι η στεφανιαία νόσος παθογενετικά οφείλεται κυρίως σε επιλογές του τρόπου ζωής μας και μάλιστα στην σύγχρονη διατροφή.  Αντιστρόφως, η βελτίωση της διατροφής (όπως με την διατροφή που προτείνουμε στο Ιατρείο μας) προκαλεί ακόμη και υποστροφή της νόσου τόσο κλινικά όσο και απεικονιστικά στην πλειονότητα των ασθενών. Δεδομένου ότι μιλάμε για την συχνότερη αιτία θανάτου στον Δυτικό κόσμο (και στην Ελλάδα) δεν μπορεί κανείς παρά να πει “Μα γιατί δεν μιλάνε όλοι γι’ αυτό;” Αλλά αυτό είναι θέμα για αλλού στην ιστοσελίδα μας (π.χ. δείτε άρθρα στην ενότητα αρθρογραφία).

  1. Lifestyle Heart Trial 1year results (Lancet 1990). Η κομβική (landmark) μελέτη του Dr Dean Ornish το 1990 η οποία έδειξε για πρώτη φορά ότι επιθετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, παρόμοιες με αυτές που προτείνουμε στο Ιατρείο μας, οδηγούν σε υποστροφή της στεφανιαίας νόσου.
  2. Lifestyle Heart Trial 5 year results (JAMA 1998). Η κλινική μελέτη του Dr Dean Ornish η οποία έδειξε ότι στα 5 χρόνια η υποστροφή της αθηροσκλήρυνσης συνεχίστηκε στην ομάδα αρχικής παρέμβασης ενώ στην ομάδα ελέγχου η νόσος συνέχισε να προχωρά. Το εντυπωσιακό εδώ ήταν ότι η μελέτη είχε διακοπεί από τον 1ο χρόνο και ότι οι ασθενείς συνέχισαν τις αλλαγές από μόνοι τους. Αυτό δείχνει ότι αυτές οι αλλαγές είναι συντηρήσιμες άπαξ και κάποιος ενημερωθεί και εκπαιδευθεί για την εφαρμογή τους, αλλά και ότι η βελτίωση των ασθενών πέραν από τον στεφανιογραφικό έλεγχο ήταν εμφανής και στα συμπτώματα (αποτελεσματικός έλεγχος στηθάγχης) με αποτέλεσμα να θέλουν να συνεχίσουν τον νέο τους τρόπο ζωής.
  3. Η μελέτη του Dr Caldwell Esselstyn η οποία έδειξε υποστροφή στεφανιαίας νόσου στα 5 χρόνια παρακολούθησης.
  4. Η 12ετής παρακολούθηση του Dr Esselstyn με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα πλέον έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια από την έναρξη της μελέτης αυτής και από αναφορές στα μέσα ενημέρωσης (συνεντεύξεις, documentaries) σε κανέναν εκ των αρχικών συμμετεχόντων δεν έχει υποτροπιάσει η στεφανιαία νόσος.
  5. Η πιο πρόσφατη και μεγαλύτερη μελέτη του Dr Esselstyn σε 198 άτομα με καρδιαγγειακή νόσο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμμόρφωση με την διατροφή (παρόμοια με αυτήν που ενθαρρύνουμε στο Ιατρείο μας) ήταν περίπου 90% σε μία παρακολούθηση 3.7 έτη (άρα όχι ακοτόρθωτο όπως πολλοί νομίζουν), και δεύτερον ότι στα άτομα που δεν ακολούθησαν την προτεινόμενη διατροφή η υποτροπή της νόσου με κάποιο νέο επεισόδιο κυμάνθηκε από 10 έως 100 φορές μεγαλύτερη συχνότητα (ανάλογα με τον τρόπο μέτρησης και κατηγοριοποίησης των υποτροπών) από ότι στην ομάδα που ακολούθησε τις αλλαγές. Επί της ουσίας στην ομάδα που ακολούθησε την διατροφή που κι εμείς χρησιμοποιούμε στο Ιατρείο μας τα νέα συμβάντα από υποτροπή καρδιαγγειακής νόσου εκμηδενίστηκαν.
  • Σακχαρώδης διαβήτης

Σημαντικές εδώ έχουν υπάρξει οι μελέτες του Dr Neal Barnard οι οποίες, εν συντομία, έχουν δείξει ότι τόσο ο έλεγχος του διαβήτη βελτιώνεται (με την χρήση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, HbA1c) όσο και η ανάγκη για φάρμακα. Μάλιστα πολλοί ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 καταφέρνουν να διακόψουν εντελώς τα φάρμακα ενώ σχεδόν όλοι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 καταφέρνουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο με μικρότερες δόσεις ινσουλίνης.

  • Κολπική μαρμαρυγή

Εδώ οι εξελίξεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και πρόσφατες. Δείτε εδώ ένα σχετικό μου πιο αναλυτικό άρθρο. Οι μελέτες μέχρι τώρα δείχνουν ότι η απώλεια βάρους έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στα συμπτώματα όσο και στην συχνότητα και διάρκεια (δηλ. γενικά στο συνολικό φορτίο) των επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγής. Το αποτέλεσμα είναι καλύτερος (ή ακόμη και πλήρης) έλεγχος της αρρυθμίας με λιγότερα ή καθόλου φάρμακα. Δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν μελέτες παρέμβασης με την διατροφή που προτείνουμε αλλά η υπόθεσή μας είναι ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από αυτά που έχουν ήδη φανεί με την απώλεια βάρους μέσω μείωσης θερμίδων. Είναι πάντως ένα πεδίο ταχέως εξελισσόμενο το οποίο και εμείς παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση