Στο link παρακάτω θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσφατο άρθρο από το New England Journal of Medicine του H. Gilbert Welch (το παραδέχομαι, είμαι fan) και συνεργατών του για την πρόσφατη επιδημιολογία του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μας υπενθυμίζει πολλά, όπως:
1. πόσο πολύπλοκος μπορεί να είναι ο καρκίνος ενός οργάνου,
2. πόσο ετερογενής σε σχέση με τον καρκίνο ενός άλλου οργάνου,
3. γιατί η προσυμπτωματική διάγνωση (screening) δεν σημαίνει υποχρεωτικά και πρόληψη (prevention), και
4. ότι όσο σημαντικές και αν είναι οι προσπάθειες πρώιμης διάγνωσης, οι προσπάθειες πραγματικής πρόληψης (δηλ. μη εμφάνισης της νόσου) είναι αυτές που δρουν πολύ νωρίτερα στην φυσική ιστορία της νόσου και σχετίζονται με επιλογές στον τρόπο ζωής. Και ως τέτοιες, έχουν κάποια ασύγκριτα οφέλη σε σχέση με το screening, όπως σαφώς μικρότερο κόστος και σαφώς καλύτερα τελικά αποτελέσματα (νοσηρότητος και θνητότητος).
Και επειδή πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί δεν κάνουμε και το ένα (screening) και το άλλο (εξ αρχής πρόληψη μέσω του τρόπου ζωής), καλό είναι να θυμίσουμε ότι οι πόροι (υλικοτεχνικοί, ανθρώπινο δυναμικό, κ.λπ.) κάθε συστήματος (οικογένειας, πόλης, περιφέρειας, χώρας) είναι περιορισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι – εξ ορισμού – κάθε ευρώ που πάει σε μία ενέργεια δεν πάει σε μία άλλη. Καλό είναι λοιπόν να είμαστε απαιτητικοί ότι τα ευρώ μας συλλογικά (βλ. προϋπολογισμός Υπουργείου Υγείας) δεν τα σπαταλάμε μόνο για καλούς σκοπούς, αλλά και για καλά αποτελέσματα. Απλά οι καλοί σκοποί δεν είναι αρκετοί την σήμερον ημέρα. Χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο. Και μπορούμε κάτι καλύτερο!
Αυτός είναι και ο λόγος που σπανίως χαίρομαι κάθε φορά που βλέπω προωθητικές ενέργειες/δράσεις πλαισιωμένες με όλα αυτά τα ροζ/μπλε σηματάκια και τις ευαίσθητες πιασάρικες και στερεότυπες ατάκες που μας καλούν να πάμε να “προλάβουμε” τον “Καρκίνο” με κάποια νέα, πιο σύγχρονη, πιο “καλή” μέθοδο.
Όταν φτάσουμε στο σημείο για κάθε τέτοιο μήνυμα πρώιμης διάγνωσης να λαμβάνουμε τουλάχιστον άλλο ένα που θα μας ενημερώνει έγκυρα για το ΠΟΙΕΣ είναι εκείνες οι επιλογές στον τρόπο ζωής μας για να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και για το ΠΩΣ θα μπορέσουμε να τις υιοθετήσουμε αποτελεσματικά και εύκολα στην πράξη, τότε θα είμαι πιο ευχαριστημένος.
Μέχρι τότε απλά ξέρω ότι, δυστυχώς, πρόκειται για
money NOT well spent!
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMp1510443?query=TOC
© Kostis Tsarpalis, November 2015