Κωστής Τσαρπαλής > Ιατρική > Just Say No to medical bullying

Just Say No to medical bullying

no-bullying-signs-right

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ένας πολίτης του ανεπτυγμένου κόσμου είναι χρόνια στη φύση τους. Και ως χρόνια, έχουν το καλό ότι μας προσφέρουν χρόνο (αυταπόδεικτο!). Χρόνο για να διαβάσουμε για αυτά, να ενημερωθούμε, να τα αποδεχθούμε στη ζωή μας, και εν τέλει να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Εκτός από τα οξέα ιατρικά προβλήματα (βλ. ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ένα εγκεφαλικό, την σκωληκοειδίτιδα, την χολοκυστίτιδα, τραυματισμούς/ατυχήματα, και άλλες επείγουσες καταστάσεις), η πλειονότητα των ιατρικών καταστάσεων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τούς ανοίγει αρκετούς εναλλακτικούς δρόμους. Δεν υπάρχει πουθενά μονόδρομος. Δεν υπάρχει μία και μόνη σωστή επιλογή. Υπάρχουν επιλογές με υπέρ και κατά. Υπάρχει η σωστή επιλογή για τον συγκεκριμένο ασθενή, υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, όπως αυτός ο ίδιος τις έχει αξιολογήσει. Και υπάρχει χρόνος κανείς να σκεφθεί, να αξιολογήσει, και να αποφασίσει. Και για να σκεφθεί κανείς και να καταλήξει στην σωστή (για τον ίδιο) επιλογή, θα πρέπει να είναι πληροφορημένος. Καλά πληροφορημένος! Καλά πληροφορημένος ασθενής! (Και ο καλά πληροφορημένος ασθενής αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον πραγματικά αυτόνομο ασθενή, που είναι ο καλύτερος ασθενής από όλους.)

Όποιος επαγγελματίας υγείας σας κάνει να νιώθετε ότι σε χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να αποφασίσετε με βιασύνη ή/και ότι η επιλογή σας είναι μονόδρομος, να ξέρετε ότι εκείνη την στιγμή σας ασκείται το γνωστό και ως medical bullying (actually my term).

Πείτε ΌΧΙ στον Ιατρικό Εκφοβισμό. Αναζητήστε βοήθεια αλλού, έχετε χρόνο. Μην νιώθετε ότι είστε εγκλωβισμένοι, δεν είστε. Η δεύτερη (και η τρίτη, και η τέταρτη…) γνώμη είναι δικαίωμά σας κι όχι παραξενιά σας. And always keep in mind, that if and when in doubt, it’s better to do nothing than something… until you ‘re certain one way or another…

© Kostis Tsarpalis, December 2015

Call Now Button
Send this to a friend