Κωστής Τσαρπαλής > piece of my heart > World No Tobacco Day, 31st May

World No Tobacco Day, 31st May

World no tobacco day, 31st May
World no tobacco day, 31st May

World No Tobacco Day, 31st May
(ή αλλιώς: Ζητείται επειγόντως Υπουργός Υγείας που να νοιάζεται για την Υγεία μας)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιερώνει την 31η Μαϊου στον αγώνα κατά του καπνίσματος. Τον συμβολισμό αυτής της ημέρας πλαισιώνουν τα εξής νέα γύρω από την μάχη κατά του καπνίσματος στην Ευρώπη:

  1. Στην Γαλλία η Υπουργός Υγείας Marisol Touraine κάνει το προφανές, και αποφασίζει να νομοθετήσει ενάντια στο κάπνισμα σε παιδικές χαρές. “Είναι ένα μέτρο κοινής λογικής που δείχνει σεβασμό στα παιδιά μας.” λέει (29 Μαϊου, δείτε ενδεικτικά εδώ).
  2. Στην Ελλάδα, την ίδια ημέρα (29 Μαϊου) μαθαίνουμε ότι δεν είμαστε ουραγοί της Ευρώπης σε όλα (κι όμως μην βιάζεστε, η ελπίδα δεν έρχεται)! Πράγματι, όπως έδειξε σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε προ δύο ημερών, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών (38%) και έπεται η Βουλγαρία (35%), με τον μέσο όρο στο 26%, και την Σουηδία (11%) και Φινλανδία(19%) με τα μικρότερα ποσοστά (δείτε εδώ).

Ορίστε πεδίο δόξης λαμπρό για ενθουσιώδεις πολιτικούς με ευαισθησίες για την δημόσια Υγεία (what is this, you ask?)…

Κάποια στιγμή πρέπει να το καταλάβουμε, ο Υπουργός Υγείας μίας χώρας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σώσει/βελτιώσει τις περισσότερες ζωές στον πιο σύντομο χρόνο (και ο Υπουργός Παιδείας μακροπρόσθεσμα).

Το κάπνισμα πρέπει να είναι παράνομο, εκτός κι να αποφασίσουμε σαν κοινωνία να νομιμοποιήσουμε όλες τις ναρκωτικές ουσίες. Η τωρινή πρακτική είναι απλά παράλογη, δηλ. ανακόλουθη με οποιαδήποτε στάση, είτε αυστηρή προς τις ουσίες εξάρτησης, είτε χαλαρή. Και βέβαια το κάπνισμα πρέπει να είναι παράνομο στους μη καπνιστές, δηλ. στα νέα παιδιά (δεν ξεκινάει κανείς να καπνίζει στα 40, πιστέψτε με. Άλλωστε, και στο συγκεκριμένο Ευροβαρόμετρο η μέση ηλικία έναρξης ήταν τα 17,6 έτη.). Όσο για τους ήδη καπνιστές, μην ανησυχείτε, δεν θα τους βγάλουμε στην παρανομία, υπάρχουν λύσεις (μεταβατικές ή πιο μόνιμες, φτάνει να θέλεις να βρεις στα προβλήματα λύσεις και όχι στις λύσεις προβλήματα). Αυτό που περιγράφω σε καμμία περίπτωση δεν κυνηγάει τους καπνιστές, αλλά σίγουρα κυνηγάει το κάπνισμα και όσους έχουν οικονομικά οφέλη από αυτό (βλακωδώς κάποια κράτη σαν το ελληνικό νομίζουν ακόμη ότι έχουν οικονομικά οφέλη από το κάπνισμα, δεν έχουν ιδέα…). Άλλωστε, οι καπνιστές είναι στην πλειονότητά τους ενάντια στο κάπνισμα (σχεδόν το 60% των καπνιστών στην Ευρώπη έχει προσπαθήσει να διακόψει κάποια στιγμή στην παραπάνω έρευνα!).

Αντιθέτως όμως, ο Υπουργός Υγείας εδώ ασχολείται με το να καταργήσει το 5ευρο στα επείγοντα. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος δεν νοιάζεται για την δημόσια Υγεία, αλλά απλά για να φανεί αρεστός (by the way, το 5ευρο είναι σωστό – κατάλληλο και αναλογικό – μέτρο).

Εν τω μεταξύ, στο “Σωτηρία” και τον “Άγιο Σάββα”, life (and death) goes on as usual…

Υ.Γ. 1 Πάρτε την απόφαση να διακόψετε το κάπνισμα. Αν όχι για εσάς, για τους καπνιστές στην ζωή σας που αγαπάτε και επηρεάζετε ή για τους ανθρώπους που σας αγαπούν. Αν έχετε παιδιά, διακόψτε για τα παιδιά σας για τους προφανείς λόγους. Όσο καπνίζετε, το κάπνισμα (πρέπει να) είναι το πιο σημαντικό θέμα στην ζωής σας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένας στους δύο καπνιστές κατά μέσο όρο θα πεθάνει πρόωρα χάνοντας κατά μέσο όρο 14 χρόνια ζωής (στοιχείο από το ίδιο Ευρωβαρόμετρο)!

Υ.Γ. 2 Δεν είναι εύκολο να διακόψεις το κάπνισμα άμεσα. Ποτέ μάλιστα δεν είναι εύκολο να διακόψεις. Είναι όμως πιο εύκολο να διακόψεις οργανωμένα, αφού ενημερωθείς για τον “αντίπαλο”, για την φύση του εθισμού σου, προετοιμαστείς κατάλληλα, και οργανωμένα κάνεις την κίνησή σου. Κανένα υποκατάστατο νικοτίνης δεν θα σε βοηθήσει όσο θα σε βοηθήσει η ειλικρινής απόφαση, η ηθική δέσμευση στον εαυτό σου, και η διαρκής προσπάθεια. Και προς αυτήν την προσπάθεια, δείτε και τον Joel Spitzer, (ίσως) τον πιο σημαντικό motivational speaker for smoking cessation. To many who have quit with his help (and similarly to me), an idol indeed… (δείτε εδώ ένα σύντομο κείμενο για τον ίδιο, και εδώ ένα ενδεικτικό trademark video του, το “Palmolive Bottle Demonstration”).

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend