Είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς συμπεράσματα με κλινική αξία, αλλά παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα από αυτήν την πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science, δείχνουν ότι παροδικά, μικρής διάρκειας επεισόδια νηστείας (π.χ. 12 ωρών σε αυτήν την μελέτη σε δείγμα Drosophila flies), διατηρώντας παράλληλα τον αριθμό των θερμίδων (και των καύσεων) σταθερό, μπορεί να δρουν προστατευτικά για την καρδιακή υγεία.
Είναι πράγματι γνωστό από αρκετές μελέτες, ότι μεγάλες περίοδοι νηστείας (π.χ. ημερών ή ακόμη και εβδομάδων) δρουν ευεργετικά για την προαγωγή της καρδιαγγειακής και της συνολικής υγείας μας. Το γεγονός ότι αυτό μπορεί να ισχύει και για μικρότερες τέτοιες περιόδους, δείχνει στην ουσία ότι πιθανότατα, ceteris paribus, όσο πιο πολύ χρόνο “ξεκουράζουμε” το γαστρεντερικό μας σύστημα τόσο το καλύτερο για την υγεία μας. Η διαδικασία της πέψης εν γένει, έστω και για μικρότερες ποσότητες τροφής, πιθανώς να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική και στρεσογόνος για το σώμα μας και ίσως να μην επιτρέπει στο σώμα να ασχοληθεί με άλλα θέματα συντήρησης της υγείας. Ακούγεται αφηρημένο ακόμη το πως μπορεί κάτι τέτοιο να λειτουργεί στην πράξη (οι ερευνητές πάντως προτείνουν υποψήφια γονίδια που μπορεί να εμπλέκονται στην διαδικασία), αλλά αυτή είναι η υπόθεση που προκύπτει από αυτήν την έρευνα. Άλλωστε, τέτοιες έρευνες είναι κατ’ εξοχήν hypothesis generating αντί για hypothesis testing.
Ποιος ξέρει, μπορεί εν τέλει αυτό που αυθόρμητα κάνουν πολλοί άνθρωποι για να χάσουν βάρος, δηλ. το να χάνουν συστηματικά κάποιο γεύμα εντός της ημέρας, ίσως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα για την υγεία τους. Μάλιστα στην συγκεκριμένη μελέτη, και το βάρος των Drosophila flies διατηρήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο. Το αν αυτό είναι συντηρήσιμο (τόσο το όφελος στην υγεία και το βάρος, όσο και η δυνατότητα συμμόρφωσης με μία τέτοια επιλογή) στην διάρκεια του χρόνου είναι άλλο ένα ενδιαφέρον ερώτημα για μελλοντικές μελέτες.
Εδώ το link στην πρωτότυπη μελέτη
και
εδώ μία πιο λεπτομερής περιγραφή της έρευνας και των ευρημάτων της
© Kostis Tsarpalis 2015