Κωστής Τσαρπαλής > piece of my heart > Ο Dean Ornish, οι υψηλές σε πρωτεϊνη δίαιτες, και η φυτοφαγία

Ο Dean Ornish, οι υψηλές σε πρωτεϊνη δίαιτες, και η φυτοφαγία

image from Dean Ornish and the New York Times
image from Dean Ornish and the New York Times

Από τον άνθρωπο που έχει συμβάλει τα μέγιστα τα τελευταία 30 χρόνια ώστε οι αλλαγές στον τρόπο ζωής (behavioural changes), με πρωταρχική μία φυτοφαγική διατροφή, να πάψουν να θεωρούνται κομμάτι της εναλλακτικής ιατρικής. Πλέον, με άρθρα του σαν το σημερινό στους new york times, επιπλέον των ερευνητικών του άρθρων στα καλύτερα των ιατρικών περιοδικών (βλ. NEJM, JAMA, Lancet κ.λπ.), μία τέτοια αντιμετώπιση έχει αρχίσει να θεωρείται σχεδόν mainstream, με πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική να καλύπτουν το κόστος της, καθώς και πολλά Νοσοκομεία να την προσφέρουν ως υπηρεσία. Και φυσικά, μιλώ για τον Dean Ornish.

Υπενθυμίζω ότι, πλέον, και στην Ελλάδα, μπορεί κανείς να βρει τέτοιου είδους Ιατρικές και Καρδιολογικές υπηρεσίες, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν αδύνατο. Πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία η οποία έχει ως στόχο της εκείνους τους ασθενείς (ή/και τους συγγενείς τους) που επιθυμούν να μάθουν και να πράξουν το καλύτερο για την (καρδιαγγειακή) υγεία τους, είτε προληπτικά, είτε θεραπευτικά.

Ξέρω πολύ καλά ότι οι περισσότεροι νιώθουν ότι μία τέτοια αλλαγή στην διατροφή είναι πολύ δύσκολη, και πράγματι η μετάβαση/προσαρμογή (αλλά μόνο αυτή) είναι δύσκολη. Όμως, ακόμη δυσκολότερο είναι να ζεις με στηθάγχη σε κάθε σου προσπάθεια να ανοίξεις το βήμα σου ή να κάνεις λίγο πιο “ελεύθερα” sex, ή με τον φόβο ενός νέου εμφράγματος κάθε φορά που απομακρύνεσαι από αστικά κέντρα (δηλ. από τριτοβάθμια Νοσοκομεία), ή με τον φόβο να μην ξυπνήσεις λόγω κάποιας θανατηφόρου αρρυθμίας.

Και όμως, πολλοί ασθενείς ζουν έτσι, ανά πάσα στιγμή, και δυστυχώς πεθαίνουν και έτσι …ενώ πλέον έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα και γνωρίζουμε ότι δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι.

Δείτε στο link το συγκεκριμένο άρθρο του Dean Ornish

© Kostis Tsarpalis 2015

 

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend