Κωστής Τσαρπαλής > piece of my heart > Η δίαιτα Atkins βλάπτει σοβαρά την υγεία, ασχέτως του ονόματός της

Η δίαιτα Atkins βλάπτει σοβαρά την υγεία, ασχέτως του ονόματός της

δίαιτα Atkins
Δίαιτα Atkins | Healthy? Really, come on now!

Δίαιτα Atkins | Εισαγωγή

Ο Dr Robert Atkins πέθανε το 2003 (1930-2003) αφού πρώτα μας άφησε για κληρονομιά την συνταγή για γρήγορο πλουτισμό: Πούλα στον κόσμο αυτό που θέλει να ακούσει (κι ας είναι ψέμα ή επικίνδυνο). Έτσι δημιούργησε την δίαιτά του, και αργότερα αυτή κλωνοποιήθηκε σε τόσο μεγάλο βαθμό που σε κάθε περιοχή και σε κάθε στιγμή κυκλοφορεί μία τέτοια δίαιτα. Η δίαιτα Atkins στηρίζεται στην μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων στην δίαιτά μας με αποτέλεσμα το σώμα μας να αλλάζει καύσιμο και, αντί για γλυκόζη, να καίει λιπαρά οξέα. Το αποτέλεσμα είναι μία κατάσταση που προσομοιάζει την νηστεία (fasting), η κέτωση, αλλά με μεγάλη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών και λίπους. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί κάτι παράλογες δίαιτες γεμάτες με bacon, αυγά, τυριά κ.ά., με ελάχιστες ποσότητες λαχανικών, και φυσικά καθόλου όσπρια, δημητριακά, φρούτα! Τι κι αν οι επιστημονικές μελέτες (επιπλέον της κοινής λογικής) λένε ότι μία δίαιτα πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χωρίς ίνες είναι επιβλαβής για την υγεία μας;

Δίαιτα Atkins | Νεότερα δεδομένα

Πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2014)  δημοσιεύτηκε από ερευνητές στο Harvard μία νέα μελέτη, στο Journal of the American Heart Association, η οποία επαναβεβαίωσε αυτά που ήδη γνωρίζουμε για την δίαιτα Atkins, αυτήν την φορά σε πληθυσμό ασθενών μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου: Αύξηση καρδιαγγειακής θνητότητος κατά 33% και ολικής θνητότητος κατά 51%. Αν ήταν μελέτη για φάρμακο οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα το είχαν αποσύρει, ή αν ήταν στα αρχικά του στάδια αυτά θα ήταν και τα τελικά, και φυσικά η εταιρεία θα βίωνε σημαντικές οικονομικές ζημιές. Τώρα που είναι δίαιτα, γιατί δεν έχει μπει στο ραντάρ των ελεγκτικών αρχών; Και καλά, αν την κάνει κανείς μόνος του το καταλαβαίνω, δεν μπορεί το κράτος να παρέμβει. Όταν όμως γίνεται μέσω εταιρειών με στόχο το κέρδος, και οι οποίες εταιρείες μάλιστα χρησιμοποιούν και (ελπίζω ανυποψίαστους) ιατρούς για να παρουσιάζουν μία εικόνα (ψευδο)επιστημονικότητος, τότε νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί καλύτερα από μία παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών. Εκτός κι αν όταν πηγαίνεις σε κάποιον τέτοιον ιατρό/διαιτητικό κέντρο, σε ενημερώνει/νουν για τους ενδεχόμενους κινδύνους στην υγεία σου (αμφιβάλλω) από μία δίαιτα Atkins ώστε να θεωρηθεί ότι η απόφαση του κάθε ατόμου έχει ληφθεί μετά από ενημερωμένη συγκατάθεση (informed consent).

Δίαιτα Atkins | Πώς την αναγνωρίζουμε

Τώρα, βέβαια, θα μου πείτε, και πώς την αναγνωρίζουμε την δίαιτα Atkins ώστε να την αποφύγουμε; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι δύο πιο απλοί είναι πρώτον, να σας δώσει κάποιος μία δίαιτα ξεκάθαρα παράλογη, και δεύτερον, να σας δώσει μία δίαιτα που μόλις την δείτε σας αρέσει! Και προσέξτε, επειδή ο κόσμος σιγά σιγά άρχισε να το καταλαβαίνει οι εταιρείες που πωλούν “γρήγορο, εύκολο αδυνάτισμα” απλά άλλαζουν το όνομα (λες και ντρέπονται πλέον για τον Dr Atkins), κάνουν τον κύκλο τους και μετά επανιδρύονται ως κάτι καινούριο με νέο όνομα. Έτσι, ανά πάσα στιγμή σε κάθε χώρα/περιοχή υπάρχει πάντα κάποιος εκπρόσωπος μίας τέτοιας δίαιτας καθώς όπως καταλαβάίνετε είναι ωραίο να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει και όχι την αλήθεια.

Καλό είναι λοιπόν να διαδοθεί το μήνυμα που έρχεται από όλο και περισσότερες μελέτες, ότι η δίαιτα Atkins δηλ. μία δίαιτα κετωτική χωρίς ή με λίγους υδατάνθρακες βλάπτει σοβαρά την υγεία μας ασχέτως του ονόματός της!

© Kostis Tsarpalis 2014

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend