Σε κάποιες κοινωνίες το θέμα του τέλους της ζωής αντιμετωπίζεται ως σοβαρό θέμα διαλόγου, διαλόγου εντυπωμένου στον κοινωνικό τους ιστό μέσω θεσμοθετημένων πηγών έκφρασης γνώμης όπως είναι κατ’ εξοχήν τα ιατρικά επιστημονικά περιοδικά. Στην Ελλάδα, τέτοια θέματα τα αποφεύγουμε σταυροκοπούμενοι λέγοντας “μακριά από εμάς”, και αργότερα, “ζωή σε εσάς”. Αντίθετα δεν μας τρομάζουν διόλου τα “υψηλού” επιπέδου και “βαθυστόχαστα” παραταξιακά μαλώματα για υποστήριξη συνθημάτων όπως “Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο”, “Παλαιό-Νέο”, “Αριστερά-Δεξιά”, “Ναι-Όχι”, “Ευρώ-Δραχμή”. Συνθήματα χωρίς ουσία, απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ. Πραγματικά αναρωτιέμαι, τόση ρηχότητα εκτός του προφανούς ότι αποβλακώνει, δεν κουράζει ποτέ; Και κανέναν;
Για όσους τα παραπάνω τους αγγίζουν, ορίστε ένα ελάχιστο δείγμα από το επίπεδο του διαλόγου που “οι ξένοι” ανοίγουν, έτσι, for the sake of the argument:
“…Obviously there is a personal issue. Two months ago I was diagnosed with advanced myelodysplastic syndrome. My estimated survival time is 4 to 6 months, which I suspect is optimistic…” M John Rowe III, MD.
Και εάν θεωρείτε ότι το κείμενο είναι μελαγχολικό, για προσέξτε μία καλά κρυμμένη λεπτομέρεια: η διεύθυνση για αλληλογραφία που δίδεται, αντί του M John Rowe III είναι της Janet Rowe (υποθέτω σύντροφος ή κόρη). Σου λέει, “…scripta manent” και άρα πρέπει να βάλω κάποιον που να μπορεί να συνεχίσει τον διάλογο, κι όχι εμένα, τον …ετοιμοθάνατο. Γιατί, είπαμε, για κάποιους, ο ποιοτικός διάλογος μπορεί να είναι αυτοσκοπός.
link: http://jama.jamanetwork.com/article.aspx…
© Kostis Tsarpalis, September 2015
1 Comment