Κωστής Τσαρπαλής > Διατροφή > Spice up your Iron intake

Spice up your Iron intake

Iron intake

Όπως πάντα, εντυπωσιακά προσεκτική, εκπληκτικά όμορφη, και υπερβολικά χρήσιμη δουλειά από την VeganMama!
Well, go on, Spice up your Iron intake!

(ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της veganmama που συνόδευε τον πίνακα στην αρχική της ανάρτηση στην σελίδα της στο facebook)

© Kostis Tsarpalis, February 2016

———————————————————————————–

Spice up your Iron intake | Μπαχαρικά και σίδηρος (scroll down for English)

Πολλές φορές είμαστε ανασφαλείς (ειδικά όταν έχουμε την ευθύνη της διατροφής της οικογένειάς μας) για το πώς να προσφέρουμε φαγητά που να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο.

Γενικά, ο σίδηρος υπάρχει σε κάθε είδος φυτικών τροφίμων: σε όσπρια, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, δημητριακά, ακόμη και σε φρούτα. Πού αλλού θα υπήρχε, άλλωστε ώστε να τον λαμβάνουν τα φυτοφάγα ζώα;

Κάνοντας τους απαραίτητους υπολογισμούς με τα στοιχεία του USDA, κατάλαβα ότι υπάρχει μια παραγνωρισμένη ομάδα τροφίμων που προσφέρουν σίδηρο: τα μπαχαρικά και τα βότανα. Με δυο λόγια, με συστηματική χρήση μπαχαρικών και βοτάνων κατά το μαγείρεμα, μπορούμε να αυξήσουμε κατά πολύ τον σίδηρο που περιέχουν τα γεύματά μας.

Ιδού, λοιπόν, από τα χεράκια της VeganMama, ένας πίνακας, με τον σίδηρο που περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού από τα πιο συνηθισμένα μπαχαρικά και βότανα.

Απολαύστε!

ΥΓ. Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο φυτικός (μη-αιμικός) σίδηρος είναι χειρότερος από τον ζωικό. Όμως μάλλον το αντίθετο ισχύει, όπως εξηγείται στο ακόλουθο βίντεο.
http://nutritionfacts.org/…/the-safety-of-heme-vs-non-heme…/
—-

It looks like spices and herbs can significantly boost one’s iron intake with just pinches of taste!

Here is a graph, prepared by VeganMama, with the iron contained in one teaspoon of the most common herbs and spices.

Enjoy!

PS. There is a belief that plant (non-heme) iron is worse than animal (heme) iron. But the opposite may be true, as illustrated in this video.
http://nutritionfacts.org/…/the-safety-of-heme-vs-non-heme…/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button
Send this to a friend